Localitatea Anina

  • Informaţii despre localitatea Anina datează din anul 1773, când sub patronajul Aerariului Montan (fiscului austriac, noţiunea însemnând proprietatea statului) a fost creată fosta colonie muncitorească de pe actualul teritoriu al cartierului Steierdorf,

    ca exploatare forestieră aparţinând Minei Oraviţa. Astfel, în 24 iunie 1773 au fost aduse 34 familii de colonişti din Austria (zonele Schladming-Ausee-Goisern-Ischl-Gmundem), care au început activitatea tăind pădurea din apropierea apei, pentru a furniza lemnul necesar Minei Oraviţa, care poseda mine de cupru şi aur, un atelier de forjă şi topitorii de aramă, ce necesitau cantităţi importante de lemn şi mangal.
  • În 1858 apare pentru prima dată denumirea de Colonia Anina, și tot atunci începe construcția Uzinei de Fier, aceasta stând la baza dezvoltării localităţii pe amplasamentul actual. In 1860 începe construirea căii ferate Steierdorf – Anina – Oravita, iar in anul 1863 – 15 decembrie a fost inaugurată linia ferată Oraviţa – Anina, prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României.
  • Localitatea Anina a dobândit statutul de oraş începând cu anul 1952.
  • Oraşul este aşezat în partea centrală a judeţului Caraș-Severin, în Munţii Aninei, acoperind o parte din arealul sinclinoriului Reşiţa – Moldova Nouă din Munţii Banatului, munţi aparţinând orogenului alpin al Carpaţilor Occidentali. Este situată la circa 32 Km de municipiul Reşiţa, 33 Km de Oraviţa respectiv 34 Km de Bozovici.
  • Teritoriul oraşului este organizat în patru cartiere principale, cuprinzând mai multe colonii: Anina , Steierdorf , cartierul Bradet, cartierul Orasul Nou.
[intense_widget type=”sidebar” sidebar=”ultimatum-widget-articole”]