Semmeringul bănăţean

Calea ferată Oraviţa-Anina, este cea mai spectaculoasa cale ferata din Romania unicat in tara si in S-E Europei.

Semmeringul bănăţean - Cazare Anina

Semmeringul bănăţean

Construită în timpul Imperiului Austriac, reprezintă un monument cultural unic în România, precum şi o realizare tehnică deosebită.
Este numită „Semmeringul bănăţean”, fiind construită doar câţiva ani după faimoasa cale ferată „Semmeringbahn” din Austria.

A fost construită pentru realizarea transportului de cărbune de la Anina la portul dunărean Baziaş. Linia Oraviţa-Baziaş, în lungime de 62,5 km a fost realizată deja, între anii 1847-1854. Tronsonul Oraviţa-Anina a fost terminat în 1863, pentru trenurile de marfă, iar în 1869 pentru transportul de persoane.

Are o lungime de 33,8 Km, o diferenţă de nivel de 338 m, 14 tunele şi 10 viaducte. Serpuieşte pe văile Jitinului şi Gârliştei, pe acest traseu se află cel mai înalt viaduct al căilor ferate, viaductul Jitin, cu 37 m.

Semmeringul bănăţean - Cazare Anina

Semmeringul bănăţean

Cel mai lung tunel al traseului este la Gârlişte, având o lungime de 660 m, în acest tunel fiind şi punctul de maximă altitudine al liniei. Tracţiunea de-a lungul timpului s-a realizat cu locomotive cu aburi sau diesel. Pe traseu sunt 7 gări, din Oraviţa pornesc zilnic două trenuri spre Anina.

[intense_widget type=”sidebar” sidebar=”ultimatum-widget-articole”]